Kyrkliga byggnader

Nuförtiden innebär kyrkliga byggnadsprojekt oftast att man renoverar gammalt, inte så ofta att man bygger nytt. Kyrkorna representerar den bästa arkitekturen från respektive tidsepok. Kyrkobyggnaderna hör alltid till de mest betydande byggnaderna på orten.

Kyrkor är värdefulla byggnader och ställer därför höga krav på planering och byggande. Både utvändig och invändig renovering medför mycket ofta en sådan väsentlig ändring som avses i kyrkolagen. Vid projekt som sträcker sig utöver vanligt underhåll bör församlingarna anlita utomstående expertis för att göra utredningar och planer, för att övervaka och ofta också för att genomföra åtgärden.

Kyrkostyrelsen utarbetar inte planer för en enskild församlings räkning och kan inte sköta fortlöpande övervakning av ett enskilt projekt, men kan vid behov göra besök på platsen.

Rådgivning i frågor som gäller byggnader och byggande ges av Kyrkostyrelsens överarkitekt Antti Pihkala.

Kontaktinformation till överarkitekt Antti Pihkala