Flyktingkrisen

Kyrkans anställda får många frågor om hur kyrkan hanterar den aktuella flyktingsituationen. Vad gör församlingarna? Hur kan de hjälpa? På de här sidorna har vi samlat en del av det som görs i församlingarna, tips på vad som kan göras, och instruktioner för hur församlingarna kan hantera den aktuella situationen.

Situationen förändras snabbt och vi strävar till att uppdatera sidorna i den takt vi får ny information. Informationen samlas in av Kyrkans informationscentral och kan skickas till webbplanerare Hanna Piira, förnamn.efternamn@evl.fi. Stiftssekreteraren för mission och internationellt arbete i Borgå stift, Tomas Ray, gör också uppdateringar på sidorna.

Kyrkostyrelsens cirkulär med rekommendationer vid mottagande av asylsökande

Kyrkan hjälper i flyktingkrisen

Tio kalla fakta om flyktingar (pdf)

Flykting bloggar sin historia på bloggen Andetag.

Hösten 2015 anlände asylsökande Saif Majid från Irak till Finland. I en serie på fem inlägg berättar han sin historia på bloggen Andetag. Materialet kan hjälpa en att förstå vilka tankar som en flykting processar under resan till Europa i sin jakt på säkerhet. Saifs inlägg är på engelska, läs mer här.