Radio

Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) planerar och administrerar de Andrum, Aftonandakter, Familjeandakter och gudstjänster som sänds på den svenskspråkiga kanalen Radio Vega på Yle, Finlands public service radiobolag.

Redaktör för andaktsverksamheten är Hedvig Långbacka. Rufus Hedengren sköter radiogudstjänsterna.

Hur låter kyrkan?

Dagens mångsidiga utbud av radiokanaler erbjuder församlingarna nya och spännande utmaningar. Om man vill att kyrkans röst skall höras i kanalerna, hur skall den rösten då låta? Inte (som i värsta fall) långtråkig, patetisk eller nedlåtande, utan varm och glad: en röst som bryr sig.

Det gäller att "hoppa på tåget"!

Församlingar på olika håll i landet deltar alla på sitt eget sätt i de lokala radiostationernas sändningar. Ett sätt är att upprätthålla så goda relationer till stationerna att redaktionen har låg tröskel till att intervjua kyrkans medarbetare eller be dem delta i diskussioner. Bekantskap är en fördel.

Många radiokanaler sänder i samråd med församlingar andakter och gudstjänster, gospel- och kontaktprogram, fakta- och temasändningar.

En bred publik

En programsekvens kan ha tusentals, tiotusentals lyssnare, beroende på kanalen. Hur många bibelkretsar samlar en lika stor publik - visserligen som "åhörare i bakgrunden"? Målsättningen för radioarbetet måste vara en annan än att få alla dessa människor att rusa till en församlingstillställning: Målet är att vara närvarande i människors vardag, att trösta, att förmedla förståelse och identifikation, ljus och hopp.

Det är bra om kyrkans röst hörs på alla kanaler - att den naturligt finns med i människors vardag. Det viktigaste är ändå inte kvantitet, utan kvalitet, och att man ger redaktionerna tips, information och kontakter. Man behöver inte själv kasta sig huvudstupa in i programproduktionen. Det kan räcka med att föreslå programidéer och personer att intervjua.