Anvisningar och idéer för församlingarna

1. Flyktingarna behöver vänligt bemötande. En välkomsthälsning och ett leende. Många har haft det psykiskt så hårt, att även små saker kan tända till.
  2. De som vill aktivt engagera sig som en vän och stöd till en flykting kan göra det genom att ta del i en "Som nykomlingens vän och stöd"-kurs som arrangeras av Röda korset. Anmälan till kurserna genom rednet.rodakorset.fi  - välj Åbolands distrikt eller Österbottens svenska avdelning.
  3. Insamling av olika saker utan att känna till behoven, kan vara onödigt. Mottagningscentralerna har en del förnödenheter. Vardagligt sunt förnuft och det att man på förhand tar reda på vad som behövs kan underlätta frustration i efterhand.
  4. Församlingarna kan erbjuda utrymmen som mottagningscentraler på adressen vastaanottoyksikko@migri.fi
  5. Församlingarna kan erbjuda dem som bor på mottagningscentraler besök, rekreation och möjligheten att träffa vanliga finländare.
  6. Församlingarna har en viktig funktion som formare av attityder, inte enbart bland sina aktiva församlingsmedlemmar.
  7. Följ med den aktuella flyktingsituationen och nyheter genom migrationsverkets sidor: migri.fi
  8. Kyrkostyrelsen har producerat ett material som handlar om hur man stöder de som söker om asyl. så stöder du .docx
  9. Utbildning i hur man möter flyktingar ges i samarbete med Finska missionssällskapet, genom utbildningen Gott skydd. Den kan beställas av Pia Rinne. pia.rinne@suomenlahetysseura.fi Gott skydd!.docx
  10. Stiftssekreteraren för mission och internationellt arbete, Tomas Ray, står till förfogande för frågor och konsultationer. tomas.ray@evl.fi