Ekofastan 2016 fokuserar på mat och kläder

29.01.2016Kommunikation
ekofasta banner 200px

Ekofastan kör igång 10 februari och håller på fram till  och med påsk 27. mars. Ekofastan uppmuntrar oss att ändra våra levnadsvanor och bli mera miljövänliga i den kristna fastetraditionens anda. I denna ekumeniska kampanj söker kyrkan och samarbetsparter inom miljöområdet lösningar som gör gott för kropp och själ. Fokus på årets ekofasta är mat och kläder.

Ekofasta.fi

Webbsidan www.ekofasta.fi är hem för den digitala kampanjen. Där kommer det att finnas fem artiklar. En artikel berör den kristna fastetraditionen, två artiklar fokuserar på mat och två på kläder. På webbsidan finns också ett flöde av inlägg från sociala medier från hashtaggen #ekofasta.

Dela gärna artiklarna via er församlings facebooksida under fastetiden, till exempel en artikel per vecka. Kanske artiklarna också kan vara grund för diskussion i församlingens grupper eller inspiration för fastetidens andakter och predikningar?

Hela Svenskfinland ekofastar för klimatet

Ekofastan strävar till att engagera hela Svenskfinland i att leva lite enklare. Privatpersoner, såväl som arbetsplatsgemenskaper och organisationer utmanas att komma med och dela sitt ekofasta engagemang, hur man tänker minska miljöpåverkan av mat eller kläder under ekofastan. Ni som församling kan också vara med.

Dela tipset på #ekofasta

Man delar sitt tips via sociala medier. Man kan posta det i facebookevenemanget Ekofasta för klimatet, via Twitter eller Instagram på hashtaggen #ekofasta. Vi kan utmana varandra och inspirera varandra.

Tävling

Bland alla ger tips och gör postningar i facebookevenemanget, eller på twitter eller instagram på hashtaggen #ekofasta lottar vi ut tre stycken Svinnbräden - Ett skärbräde med Svinnkampens grafik. svinnbräde

Konkreta tips för klimatsmart leverne

Dessutom delar sju vidtalade personer varsitt konkreta tips för klimatsmart mat- och klädanvändning. Personer som deltar med tips är bl.a. småbarnsmamman Christina Elving-Anderśen och studentprästen Jessica Högnabba. Tipsen delas en gång per vecka på instagramkontot @ev_luth_kyrkan och i facebookevenemanget Ekofasta för klimatet. I huvudsak måndagar.

Vi samarbetar med Finlands svenska Martha förbund och projektet Svinnkampen. I facebookevenemanget delar Marthaförbundet varje vecka, i huvudsak onsdagar, sina konkreta tips för att minska matsvinn och att skapa en hållbar garderob.

Delta gärna genom att ni med er församlings facebooksida berättar hur ni i församlingen engagerar er i ekofastan och gör klimatsmarta val då det gäller mat och/eller kläder, det ger er en positiv synlighet!

Grafiskt material

Ekofasta_333x500.jpg

Ekofasta_500x333.jpg

Ekofasta_400x325_2.jpg

Ekofasta_200x200.jpg

Ekofasta_150x300.jpg

Ekofasta_150x165.jpg

Ekofasta_cover_FB.jpg

Ekofasta_insta.jpg

ekofasta_logo (transparent bakgrund).png

ekofasta_logo.jpg

Affisch att printa ut själv i A4-format (jpg-fil)

Affisch att printa ut själv i A4-format (pdf-fil)

Alla filer finns och i denna mapp på Google Drive.

Avslutning på Ekofastan

Påsken

Fastan utmynnar i påskfirandet. Vi uppdaterar denna nyhetstext med vilket material vi kan erbjuda er för påsken.

Samarbetsparter

Vi gör kampanjen i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund, Changemaker nätverket och Kyrkpressen samt alla ni som kommer med och delar tips och erfarenheter.

Ekofastans facebooksida

Facebookevenemanget Ekofasta för klimatet