Allhelgonamaterial för webb och sociala medier

23.10.2015Kommunikation
ljuslykta

Inför och under allhelgona erbjuder vi material för webb och sociala medier som församlingarna kan dela i sina egna kanaler. Vi hoppas att materialet ska hjälpa er att kommunicera en av kyrkoårets större helger på ett aktuellt och inspirerande sätt. Bekanta dig med utbudet och idéerna och använd det du tycker passar i er kontext.

Nyckelnbloggen publicerar vi 26.10–1.11 informativa men även meditativa texter om allhelgona. Gå till Nyckelnbloggen här.

Instagramkontot @ev_luth_kyrkan publiceras en serie med tankeväckande bilder ackompanjerade av fraser från kända psalmer/sånger. Dessa publiceras på fredag, lördag och söndag kl. 10.00. Du kan dela bilderna efter att de publicerats. Gör såhär om du vill dela bilden på församlingens facebooksida.

1. Gå till Instagramkontot @ev_luth_kyrkan
2. Klicka på bilden du vill dela.
3. Klicka på de tre punkterna i nedre högra hörnet.
4. Klicka på Bädda in.
5. Klicka på Kopiera inbäddad kod
6. Klistra in koden som en ny status på facebooksidan. Bilden borde nu synas.
7. Radera den onödiga koden/texten och skriv en egen hälsning.
8. Publicera.

På Andetag kommer bloggarna att skriva om vem de tänder ljus för och varför Dela och länka dessa texter. #jagtänderljus

Delta och dela facebookevenemanget Tänd ett ljus för någon du saknar till era församlingsmedlemmar. I evenemanget delar vi videon och uppmanar människor att dela med sig av bilder och minnen.

Här finns en video där Elisabeth Rehn berättar om sina tankar kring Allhelgona och hon berättar vem hon tänder sitt ljus för.

Författare tänder ljus-videoserie

- Ralf Andtbacka tänder ljus. Fri att dela onsdag 28.10

- Katarina Gäddnäs tänder ljus. Fri att dela torsdag 29.10 kl. 12

- Anna-Lena Laurén tänder ljus Fri att dela fredag 30.19 kl 13

- Kaj Korkea-aho tänder ljus Fri att dela lördag 31.10 kl. 10

På första sidan på EVLfi samlar vi länkar till ytterligare material om allhelgona bland annat Svenska YLE:s programutbud och webbartiklar.

#jagtänderljus satsning

Till Allhelgona uppmanar vi er att använda hashtaggen #jagtänderljus i det ni publicerar på webb och sociala medier. Tanken är att uppmana folk att tända ljus för sina nära och kära, berätta vem man tänder sitt ljus för, och dela sitt minne. Det kan vara att man tar ett foto då man själv tänder ljus på begravningsplatsen och postar bilden på instagram eller facebook, eller att man i en facebookstatus berättar vem man minns/saknar och taggar inlägget med #jagtänderljus. Vi samarbetar med KSF-media kring där här satsningen och tillsammans hoppas vi att den ska sprida sig viralt.

För att underlätta ert arbete finns här två bilder fria att använda för att synliggöra satsningen. Fotona är tagna av Tinca Björke.

Grå lykta facebookanpassad

Vit lykta facebookanpassad

Grå lykta instagramanpassad

Vit lykta instagramanpassad

Brinnande ljus på din webbplats

Gå till denna länk för att hitta ett brinnande ljus att bädda in på din webbplats.

När ett barn dör

De utgör undantag men de finns, familjerna som har förlorat ett eller flera barn. Till dessa undantag hör vår familj. En gång bestod den av två vuxna och två barn. Idag är yngsta sonen, som småningom närmar sig trettio, utflyttad och bor på annan ort. Också vår äldsta pojke har flyttat men inte på det sätt som man som förälder hoppas och planerar. I stället för att få se honom växa och mogna till vuxen måste vi avstå från honom. Efter fem veckors sjukdom dog han samma dag som han skulle ha börjat i andra klass.

Läs hela texten av Yvonne Lindström om att missta sitt barn.

Den här nyheten uppdateras under veckan inför allhelgona.