Självutvärdering

Nationell självutvärderingsblankett för konfirmander

Som en del av den nya konfirmandplanen kommer vi i kyrkan från och med 2019 att ta i bruk en nationell mobil självutvärderingsblankett för konfirmander och hjälpledare. Redan i sommar kan ungdomarna vara med och testa hur den fungerar. Det skulle vara fint om så många som möjligt av sommarens konfirmandgrupper utnyttjar den här möjligheten.

Frågorna är ställda utifrån målen i den nya konfirmandplanen. Självutvärderingsblanketten är tänkt att fungera som ett av verktygen i församlingens utvärderingsarbete. I blanketten finns ca 30 påståenden som man tar ställning till på en skala från 1-7 (1=helt av annan åsikt och 7=helt av samma åsikt). Konfirmandarbetare och forskare har tillsammans formulerat frågorna.

Erfarenheter från pilotförsöket i fjol (25 finska konfirmandgrupper) visar att det är viktigt att reservera en gemensam tid t.ex. i slutet av intensivperioden eller i samband med konfirmationsövningen, då alla går in och svarar på frågorna. Det är mycket enkelt att använda blanketten via mobiltelefonen. Dela länken till ungdomarna och be dem gå in och ta ställning till påståendena.

Observera att de konfirmander som deltar i en annan församlings skriftskola ska ange den församlingen i blanketten och inte sin hemförsamling. Länken kommer att vara öppen till slutet av september. I början av hösten publiceras de nationella resultateten. Varje församling får en sammanställning av den egna församlingens svar. Från och med 2019 kommer det vara möjligt att även få svaren från enskilda konfirmandgrupper i den egna församlingen.

Ni som jobbar med konfirmandarbete får gärna gå in och testa frågorna och komma med synpunkter. Inför 2019 kommer frågorna att preciseras utifrån den respons som kommer från församlingarna.

Har ni frågor hör gärna av er!

Maria Björkgren-Vikström, tfn 040 5846 873