Ekonomistadga

Ekonomistadgan och reglementet för kyrkorådet är de grundstadgar som styr församlingens förvaltning och ekonomi. Dessa stadgar ska alltid granskas parallellt och de ska komplettera varandra.

I 15 kap. i kyrkolagen föreskrivs om användningen av församlingens eller den kyrkliga samfällighetens tillgångar, kyrkoskatten, redovisningsskyldiga och revisorns ansvar samt om annat som gäller församling-ens och den kyrkliga samfällighetens ekonomi. I 15 kap. i kyrkoordningen föreskrivs bland annat om budgeten, den ekonomiska balansen, bokslutet, verksamhetsberättelsen, granskning av förvaltningen och ekonomin, skötseln av skogarna samt statistiken över verksamheten och ekonomin.

I 15 kap. 4 § i kyrkolagen bestäms att närmare bestämmelser om skötseln av ekonomin finns i den eko-nomistadga som kyrkofullmäktige eller gemensamma kyrkofullmäktige godkänner. Med stöd av ekono-mistadgan styr kyrkofullmäktige eller gemensamma kyrkofullmäktige beredningen av budgeten och verk-samhets- och ekonomiplanen och innehållet i dessa, förvaltningen av egendomen och finanserna, bokfö-ringen och bokslutet samt revisionen och den interna kontrollen.

Kyrkostyrelsens ämbetskollegium (26.1.2017) har godkänt nya mallar för ekonomistadga – separat för självständiga församlingar och för kyrkliga samfälligheter. De nya stadgorna har uppdaterats enligt ändringarna i kyrkolagen, kyrkoordningen och andra relevanta lagar. Dessutom har arbetsfördelningen mellan den ekonomiska församlingsenhetens och Kyrkans servicecentral tagits i beaktande.

Cirkulär 2/2017 innehåller en mall till ekonomistadga för församlingarna.

Mall för ekonomistadga för församling 2017

Mall för ekonomistadga kyrkliga samfällighet 2017