Omsorgsarbetet

Omsorgsprästen arbetar för att stärka församlingsgemenskapen bland församlingsmedlemmar med kognitiva funktionshinder samt för att funktionshindret inte skall bli till ett handikapp i församlingssammanhang.

De viktigaste arbetsformerna är konfirmandarbete, gudstjänster, andakter och själavård. Omsorgsprästen håller andakter, sångstunder på dagcenter och arbetscentraler, för enskilda samtal och gör besök i specialklasser.

Särskilda tyngdpunkter i arbetet är:

• konfirmandundervisning för personer med grava funktionshinder
  • kris och sorgearbete
  • utbildning i bemötande och etik för församlings- och omsorgspersonal

En annan viktig del av arbetet är att leta reda på och stöda produktionen av hjälpmedel. Till exempel undervisningsvideor kring konfirmandarbetet, psalmbok med teckenstöd och material för konfirmandarbetet.