Orgelprojekt

Så gott som alla kyrkor har en orgel. Anskaffning av en orgel eller en reparation som är mera omfattande än sedvanligt underhåll är ett projekt där församlingen bör anlita utomstående expertis.

Ett orgelprojekt är en lång process som man bör reservera tillräckligt med tid för. Projektet inleds med en grundläggande bedömning av antingen församlingens hela orgelsituation eller ett enskilt instrument.

Föِrsamlingen kan begära ett utlåtande av Kyrkans delegation fِör orgelärenden. Ett orgelprojekt kan medföra en väsentlig ändring av kyrkans interiör. Ändringar som gäller orgeln i en skyddad kyrka förutsätter dessutom utlåtande av Museiverket.

Handledning för församlingar som planerar ett orgelprojekt:

Orgelprojekt i församlingen

Närmare information i orgelärenden:

Kyrkans delegation för orgelärenden, Kyrkostyrelsen, sekreterare Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen