Liten är störst

dk70

Dagklubbsverksamheten firar sina 70 år under verksamhetsåret 2015-2016. Dagklubben och församlingarnas mångsidiga barnverksamhet firas under temat ”Liten är störst”. Den första dagklubben började år 1945 i Åbo där diakonissorna såg behovet av att avlasta mammorna några timmar i veckan och att ge barnen möjlighet till lek, sång och gemenskap.

Enligt de uppgifter vi har började de första svenska dagklubbarna hösten 1968 samtidigt i Markus församling i Helsingfors och i Vasa svenska församling. På 1970 -1980 talet blomstrade dagklubbsarbetet och som bäst gick 60% av barnen i åldern 4-6 år i dagklubben. Under årens lopp har hundra tusentals barn  deltagit i dagklubbsverksamheten på alla håll i Finland. I och med att dagklubben blev så populär så utvecklades nya former inom barnverksamheten så som familjegudstjänster, vuxen-barngrupper, babyrytmik, eftis o.s.v. Dagklubben är en av den finska kyrkans framgångshistorier som också uppskattas av samhället. Det är också internationellt sett en framgångshistoria för ingen annan luthersk kyrka har motsvarande verksamhet som når lika heltäckande barn under skolåldern.

Det är alltså på sin plats att glädjas över dagklubben och den övriga barnverksamheten och fira den synligt och samtidigt uppmärksamma barnledarnas arbete.

Ni kan fira barnverksamheten när det passar er bäst under läsåret 2015-2016. Bra tidpunkt är t.ex. Mikaelidagen 4.10 (inspirationsmaterial finns här), Barnkonventionens årsdag 20.11, Kyndelsmässodagen 31.1 Vändagen 14.2, Palmsöndagen 20.3 eller någon annan dag som passar er bättre. Hur ni firar bestämmer ni själv men nedan finns en rad tips på hur man kan göra. Plocka de idéer som passar er bäst. Om församlingen hör till en samfällighet kan ni kanske fira tillsammans. Hur ni än gör så gör det stort och synligt. Använd er av olika medier för att få så stor synlighet som möjligt för det är dagklubbs-verksamheten värd.

Material att ladda ner

Tips och idéer:

Tips och Idéer (Word-dokument)

Allt det lilla är stort sången

Noter till Allt det lilla är stort sången (PDF)

Logon

Här kan du ladda ner logon i olika färger. De är i tryck kvalitet och kan användas på ballonger, t-skjortor o.s.v.

litenärstörst orange

litenärstörst röd

litenärstörst turkos

litenärstörst grön