Samhälle

Ankare på trottoar

Allt församlingsarbete är samhällsarbete.

Kyrkan är en aktör i samhällsbygget. Kyrkans arbete är reparerande och förebyggande och främjar hälsa och välbefinnande, trygghet, frid och fred. Kyrkans samhällsbygge finansieras med offentliga medel.

Kyrkan deltar och främjar den etiska diskussionen.

Kyrkan lyfter fram frågor om vad som är rätt och fel, ont och gott. Dess inlägg i debatten grundar sig på kristna värderingar och Jesu undervisning och exempel. Den kristna människosynen håller för klart att alla människor är lika värda och att värdet är villkorslöst.

Det finns verksamhetsformer som definieras som kyrkans samhällsansvar.

Dessa är åtminstone arbetsplatsfrågor, miljöfrågor och fredsfrågor, men även människorättsfrågor, invandrar- och flyktingfrågor, människohandelsfrågor, globala frågor, arbetslöshetsfrågor och placeringsfrågor (etisk placering) hör till kategorin.