Kyrkostyrelsen och IT-områdena förbättrar användarvänligheten i kyrkans gemensamma datasystem

03.05.2017Datateknik

Många församlingar kommer inom den närmaste tiden att ta i bruk kyrkans gemensamma engångsinloggning. Det innebär att medarbetaren via en inloggning loggar in i nätverket och olika tjänster, även då du arbetar på distans. Man kommer till exempel att kunna använda Kipa för att göra upp reseräkningar eller godkänna inköpsfakturor när som helst.

Församlingarnas anställda har riktat mycket kritik mot användbarheten i servicecentralens datasystem. I många församlingar har anställda varit tvungna att använda två olika användarnamn och logga in med olika användarnamn i olika tjänster.

Engångsinloggningen har redan använts länge av samfälligheterna i Helsingfors, Kuopio, Jakobstad, Lahtis och Vanda, församlingarna i Jyväskylä, Träskända och Ylivieska och de IT-områden som leds av Kyrkans centralfond.

I Rovaniemi församling, Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet och Uleåborgs kyrkliga samfällighet togs den i bruk i mars och i Tammerfors IT-område under detta år. Esbo IT-område har i april startat ett samarbetsprojekt med Kyrkostyrelsen där man utreder möjligheten att ta i bruk inloggningstjänsten.

Användarnas erfarenheter styr utvecklingsarbetet

Kyrkostyrelsen uppdaterar Kyrkans servicecentrals ekonomiförvaltningssystem till den senaste versionen under hösten 2017. Uppdateringen gör det möjligt att bland annat utveckla användarvänligheten ekonomiförvaltningssystemen.

Datasystemen utvecklas enligt Kyrkostyrelsens ICT-projektmodell. Projekten genomförs i samarbete med församlingarna. Församlingarna kan påverka utvecklingen bland annat via dataadministrationens styrgrupp, där både församlingarna och IT-områdena är representerade.

Mera information:

Jukka Tamminen, dataadministrationschef, Kyrkostyrelsen, tfn 050 5590 528, jukka.tamminen@evl.fi

Tuomo Toikka, datasystemchef, tfn 050 3784 303, tuomo.toikka@evl.fi

----------------------