Över 70 procent av Finlands befolkning hör till kyrkan

16.02.2018Statistik

I slutet av 2017 hörde 70,7 procent av Finlands befolkning till kyrkan. Kyrkans totala medlemsantal uppgick till 3,9 miljoner. Andelen som hör till kyrkan sjönk med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Proportionellt har församlingen i Perho flest medlemmar, 92,9 procent.

Även i sju andra församlingar är över 90 procent av kommuninvånarna medlemmar i församlingen. Helsingfors har det minsta antalet församlingsmedlemmar proportionellt, 53,1 procent.

Det råder en klar skillnad mellan könen i fråga om medlemskap i kyrkan: 74,2 procent av kvinnorna hör till kyrkan, medan motsvarande andel bland männen är 67,1 procent.

En granskning av olika åldersgrupper visar att nästan 80 procent av såväl unga (personer under 20 år) som äldre generationer (över 59 år) hör till kyrkan. Däremot hör endast drygt 60 procent av 20–39-åringarna till kyrkan.

Närmare uppgifter (bl.a. enskilda stift och församlingar) är tillgängliga i Kyrkans statistiktjänst (www.kirkontilastot.fi).