Nättjänst för hindersprövning på kommande

19.06.2017Datateknik

I slutet av 2017 kommer det att bli möjligt att sköta hindersprövning via kyrkans webbtjänst. Webbtjänsten för hindersprövning riktas till alla medlemmar i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och kommer att fungera på samma sätt som blimedlemikyrkan.fi. Den som anhåller om hindersprövning identifierar sig och fyller i ansökan via nätet. När den skickas in blir ansökan hängande i väntan på motsvarande ansökan från den andra parten. När båda de förlovade har gjort en likadan ansökan förs den över till församlingens arbetskö i Kirjuri och hindersprövningen kan genomföras.

Till tjänsten hör också en funktion för meddelande om avsikt att ingå äktenskap. Det här görs på väldigt olika sätt på olika håll i landet, men i projektet försöker vi hitta en så enkel modell för att be om lov att publicera informationen att den kan betjäna alla församlingars varierande praxis.

Med tjänsten vill vi möta medlemmarnas förväntningar på att kunna sköta ärenden elektroniskt och underlätta församlingarnas arbetsprocesser. Tekniken för tjänsten byggs av CGI som också byggde tekniken för blimedlemikyrkan.fi. Den slutliga lösningen är tänkt att fungera som en fristående tjänst och möjligen också som en del av Klockarensidorna. För planeringen av innehållet i tjänsten finns en projektgrupp som består av representanter för både församlingarna och Kyrkostyrelsen.

Målet är att tjänsten ska användas av medlemmarna och alla församlingar i slutet av 2017. Det kostar ingenting för församlingarna att ta i bruk och använda tjänsten.

Mera information ges av projektchef Emilia Launonen vid Vandaförsamlingarnas centralregister: emilia.launonen@evl.fi