Kyrkans dokumentförvaltning och arkiv

Kyrkans arkiv utgör kyrkans kulturarv av dokument och berättar om kyrkans hundraåriga historia som en del av livet i Finland.

Kyrkböckerna och familjeakterna är den äldsta arkivserien i Finland som alltjämt utökas och som utgör en unik arkivhelhet även ur globalt perspektiv.

Dokumentförvaltningen och arkivfunktionen i församlingarna, domkapitlen och Kyrkostyrelsen har i uppgift att utveckla dokumentförvaltningen och säkerställa att handlingar hålls tillgängliga och bevaras, att sköta den informationstjänst som hänför sig till dem, att bestämma handlingars förvaringsvärde och att gallra ut onödigt material med beaktande av datasekretessen.