Kyrkopedagogik

Med kyrkopedagogik kan man få barn, unga och vuxna att lära känna kyrkobyggnaden och kyrkorummet bättre. Kyrkopedagogik benämns ibland med namnet Kyrka med fem sinnen.

Kyrkopedagogiken går ut på att barnen själv hittar svar på frågor, gör upptäckter och ger uttryck för sina känslor. Barnen kan exempelvis få prova att spela på orgeln. Kyrkobesöket sker i lugn och ro, så ge barnen tid. Man kan bra dela upp besöket på flera gånger t.ex. så här:

1. kyrkan utifrån, klockstapeln

2. kyrkobyggnaden och kyrkorummet

3. orgeln och kyrkotextilierna

4. symboler, färger, dopet.

I samarbete med sakkunniga i församlingen såsom prästen, barnledaren,ungdomsarbetsledaren, kantorn och kyrkvaktmästaren eller en annan person som kan berätta om kyrkorummet för barnen blir tillfället intressant. Bygg upp kyrkopedagogiken utgående från er kyrka och gör det på ert sätt.

Att arbeta med barns iakttagelser och känslor är roligt och  kan göras på ett mångsidigt sätt. Låt barnen mäta kyrkans genom att ta i hand och mäta omkretsen på kyrkan utifrån, inifrån osv. Hur uppfattar barn kyrkorummet? Barngruppen kan få ligga på golvet, sitta på olika ställen i kyrkan och iaktta kyrktaket, fönstermålningar och väggmålningar m.m. Hur ser föremålen ut i kyrkorummet?  Hur många kors finns det? Ge dem möjlighet att känna på de föremål som finns. Låt dem röra på sig i kyrkorummet. Ge dem möjlighet att fråga.

Här är mera tips och länkar:

Vad är kyrkopedagogik

Upplev kyrkorummet, boktips

Kyrkdetektiver

Samarbetsprojekt skola-kyrka

Lär känna din kyrka med alla sinnen

Lär känna din kyrka med alla sinnen är ett idématerial som uppgjordes med tanke på Kyrkveckan då vår kyrka firade 850 års jubileum. Materialet ger en introduktion i begreppet kyrkopedagogik och vägledning hur man genomför Kyrka med alla sinnen i praktiken.

Ladda ner Kyrka med alla sinnen här.