Väsentlig ändring av en kyrklig byggnad

När kyrkofullmäktige fattat beslut om en väsentlig ändring av en kyrklig byggnads exteriör eller interiör ska beslutet underställas Kyrkostyrelsen för fastställelse. (Kyrkolagen 14:2). Samma sak gäller beslut om att bygga eller riva en kyrklig byggnad. (Kyrkolagen 14:1-2).

Som väsentliga förändringar betraktas en ändring av kyrkans utseende eller färg och ofta också ändringar i interiören, till exempel altarbordets placering, belysningen eller tillgänglighetslösningarna.

Innan Kyrkostyrelsen fattar sitt beslut om den väsentliga ändringen ska Museiverket ges möjlighet att ge ett yttrande. (Kyrkolagen 14:5). När det är fråga om en skyddad kyrklig byggnad ska Kyrkostyrelsens beslut ytterligare underställas Undervisnings- och kulturministeriet för fastställelse.

Underhållet av kyrkor orsakar stora skötsel- och renoveringskostnader. Kyrkostyrelsen kartlägger dessa kostnader på riksplanet, se cirkulär om detta: Kostnader föranledda av vård, upprätthållande och bevarande av kulturarvet 2006.

På församlingarnas byggverksamhet tillämpas kyrkolagen (1993). Där finns bestämmelser om byggande och renovering av kyrkor och andra kyrkliga byggnader.