Räddningsplan för kyrkor

Församlingarna är skyldiga att utarbeta en räddningsplan för byggnader de äger, till exempel kyrkor. Planen ska vara klara senast den 1 juli 2012.

Räddningslagen har reviderats och ändringen har trätt i kraft den 1 juli 2011. Den nya lagen ger ägaren skyldighet att se till att byggnaden är i skick och att förebygga bränder. Lagstyrningen fokuserar på egen beredskap.

Varken Inrikesministeriet (IM) eller Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) erbjuder några färdiga blanketter eller formulär för detta. I synnerhet kulturhistoriskt värdefulla kyrkor är mycket individuella vad gäller placering och egenskaper och detta måste synas i planen.

I planerna uppmanas ägarna fästa uppmärksamhet vid tre områden: kartläggning och identifiering av risker, planering och styrning av åtgärder och användning av ändamålsenlig teknik.

Handledning:

Ulla Rahola, Jukka Sainio, Timo Meskanen, Juhani Pentinmikko: ”Kirkkojen paloturvallisuusohje”, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), 2007.